Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Vensters PO Scholennetwerk De Basis

OBS Het Slingertouw is onderdeel van
Scholennetwerk De Basis


Ga naar de site van De Basis
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Vensters PO Scholennetwerk De Basis

OBS Het Slingertouw is onderdeel van
Scholennetwerk De Basis


Ga naar de site van De Basis

Plus (Kea) klas

Omdat de hoogbegaafde leerling baat heeft bij het werken met gelijkgestemden, is er op onze school in samenwerking met cbs De Burcht, een plusklas geformeerd, de zgn. Kea Klas. Deze klas leerlingen komt één keer in de twee weken een dag bij elkaar om aan persoonlijke en gezamenlijke doelen te werken. Dit gebeurt onder leiding van Marit Stuiver (obs Slingertouw) en Agnes Gielink (cbs de Burcht), beiden gespecialiseerd in het werken met hoogbegaafde leerlingen. De leerlingen komen uit de groepen 4 t/m 8 en worden vooraf gescreend om te zien of ze binnen de gestelde criteria vallen.

Het sociaal emotionele aspect speelt een belangrijke rol tijdens de activiteiten van de plusklas. Emoties waar leerlingen mee te maken krijgen worden benoemd, herkend, uitgebeeld en mogelijke reacties en gevolgen worden besproken. Hierdoor wordt het proces om wie zij zijn, bevorderd. Omgaan met ontwikkelingsgelijken versterkt hun zelfbeeld, nodigt uit tot vriendschap en maakt dat zij zich erkend voelen en zich met anderen kunnen meten. Ook wordt er gefilosofeerd in de plusklas. Thema’s zoals liefde, geluk, tijd, dood en natuur worden behandeld in een open gesprek waarbij er geen foute antwoorden zijn. Daarnaast wordt tijd besteed aan wisselende projecten (bijvoorbeeld een vreemde taal, programmeren, website bouwen), individueel of in groepsverband. Daarbij wordt aangesloten bij de interesses van de leerlingen zelf en de actualiteit. Verder wordt er veel aandacht besteed aan het creatieve “out of the box” denken.


Kea Klas?
De leerlingen hebben zelf de naam bedacht. Een Kea is een soort papegaai (van nature al erg nieuwsgierige dieren!).

 “Ze komen voor op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, een koud, besneeuwd gebied waar je geen papegaaien zou verwachten en waar kea’s al hun intelligentie moeten aanwenden om eten te vinden. Terwijl papegaaien in andere gebieden van de ene opvallende vrucht naar de andere vliegen, zoeken kea’s onder rotsen en boomschors en in bosjes naar bijvoorbeeld wortels, scheuten, bessen of insectenlarven. Hierdoor, en door hun berghabitat waar vrijwel geen roofdieren voorkomen, hebben ze in 2,5 miljoen jaar evolutie een onverzadigbare nieuwsgierigheid ontwikkeld. Ze worden vooral aangetrokken tot nieuwe dingen. Dus toen de mens naar Nieuw-Zeeland kwam, kregen de kea’s een overvloed aan nieuwe objecten voorgeschoteld. Tegenwoordig zijn ze vooral geïnteresseerd in kampeerterreinen en skigebieden. De dieren zijn groot en hebben een krachtige snavel waarmee ze een gat in een canvastent kunnen scheuren, gewoon uit nieuwsgierigheid. Een favoriet object is het rubber op auto’s – vooral ruitenwissers. Het verhaal gaat dat een groep kea’s de rubberen rand rond de ruit van een huurauto losscheurde waardoor het glas naar binnen viel en ze de auto in konden. Toen de toeristen terugkwamen, vonden ze kleding, voedsel en auto-onderdelen buiten in de sneeuw, terwijl de kea’s een potje aan het voetballen waren met een leeg colablikje. De vogels trokken zich vervolgens terug en keken nieuwsgierig toe wat de toeristen gingen doen”.